Een hypotheek voor starters

Als starter zul je waarschijnlijk bij de aankoop van een huis al snel tegen een probleem aanlopen. Bij de aankoop van een woning zul je ervaren dat je niet genoeg inkomen of financiële middelen hebt om de koop rond te krijgen. Het verkrijgen van een normale hypotheek gaat vaak moeizaam omdat je nog een risicogroep bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig de startershypotheken waarmee je tóch de aankoop van dat ene huis kunt verwezenlijken.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een lening die speciaal ontworpen is voor starters op de woningmarkt. Hiermee kun je dus een hoger bedrag lenen dan je normaliter zou kunnen doen op basis van je salaris. Bij een startershypotheek wordt er namelijk ook gekeken naar de inkomsten die je in de toekomst gaat maken. Hierdoor kunnen de maandlasten relatief laag blijven. Dit is vooral in het begin van de lening.

De kenmerken van een startershypotheek

Een startershypotheek heeft een aantal kenmerkende aspecten. Als eerste kan er met deze lening een hoger bedrag geleend worden. Dit is mogelijk doordat er niet alleen naar de huidige inkomsten gekeken wordt. Daarnaast worden maandlasten zo laag mogelijk gehouden en bieden sommige startershypotheken zelfs een aflossingsvrije hypotheek aan. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de bank je aanvullende voorwaarden zal aangeven. Het kan hierdoor voorkomen dat je jouw leeftijd en diploma moet doorgeven.

Een hypotheek afsluiten met NHG

Starters kunnen tijdens het afsluiten van hun eerste hypotheek gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze zorgt ervoor dat de hypotheekverstrekker de zekerheid krijgt dat de hypotheekschuld terugbetaald wordt. Dit kan nog wel eens voorkomen op momenten dat jij het zelf niet meer kunt. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij je gaat scheiden, werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Daarnaast heeft NHG het voordeel dat je een rentekorting kan ontvangen die op kan lopen tot 0,7% per jaar.

Terug naar Specifieke doelgroepen