Ondernemers

Als ondernemer heb je een flexibel inkomen. Het aanvragen van een hypotheek lijkt hierdoor een lastige kwestie, maar niets is minder waar. Ook jij als ondernemer kunt een hypotheek aanvragen.

Ondernemen en een hypotheek

Je hebt je oog op een mooi koophuis en hebt een hypotheek nodig om de kosten te dekken. Ook als ondernemer, freelancer of zzpér kom je in aanmerking voor een hypotheek. Je inkomen uit de onderneming van de afgelopen 3 jaar worden meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Bij de aanvraag van een hypotheek moet je dus als ondernemer een inkomensverklaring bij de hand hebben.

Te doorlopen stappen als ondernemer voor een hypotheek

1. Zorg dat je alle documenten bij de hand hebt

Wanneer je als ondernemer een hypotheek gaat aanvragen, heb je verschillende documenten nodig. De volgende documenten dien je bij de hand te hebben:

  • Jaarcijfers van je onderneming, de laatste 3 jaar
  • Inkomensbelasting aangifte van de laatste 3 jaar
  • Kamer van Koophandel inschrijving

2. Ga op zoek naar een geschikte bank

Als ondernemer moet je op zoek gaan naar een bank die jou een hypotheek wilt verstrekken. Banken hebben hier ieder hun eigen voorwaarden in. Afhankelijk van je leeftijd, onderneming, de duur van je ondernemerschap, of je samen of alleen een huis koopt en in welke situatie je zit zullen banken je een bepaald bedrag lenen.

3. Het kopen van je droomhuis

Wanneer je een bank hebt gevonden die jou een hypotheek wilt verstrekken is het tijd om een bod te doen op je droomhuis. Ook als ondernemer is het mogelijk om een passende hypotheek naar wens af te sluiten.

Nieuwe woning en starten met ondernemen

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning en heb je ondertussen plannen om een nieuwe onderneming te starten? Dan is het wellicht verstandig om je nieuwe onderneming tijdelijk uit te stellen. Het is gemakkelijker om een hypotheek met je loonstrookje af te sluiten omdat je voor het aanvragen van een hypotheek als ondernemer gegevens nodig hebt van ongeveer 3 jaar terug. Daarbij hoef jij veel minder gegevens bijeen te zamelen wanneer je een hypotheek afsluit als werknemer bij een bedrijf.

Terug naar Specifieke doelgroepen