Oversluiters

Het kan zo zijn dat je een hypotheek hebt lopen maar toch graag zou willen overstappen. Het oversluiten van een hypotheek is mogelijk en het kan je ook nog eens flink wat besparingen opleveren.

Waarom je hypotheek oversluiten?

De reden waarom consumenten hun hypotheek oversluiten is voornamelijk dat een andere bank voordeliger is dan de huidige bank. Dit kan komen doordat de andere bank een lagere rentepercentage aanbiedt. Wanneer jij ervoor kiest je hypotheek over te sluiten naar de bank met een lager rentepercentage haal jij je maandlasten omlaag. Een andere reden voor het oversluiten van een hypotheek kan zijn het kiezen van een andere hypotheekvorm die beter bij jouw situatie past.

Wanneer een hypotheek oversluiten?

Kiezen voor het oversluiten van een hypotheek kan het gevolg zijn van meerdere wensen. Steeds meer consumenten sluiten hun hypotheek dan ook op de meest gunstige momenten over. Op deze momenten kun jij je hypotheek verstandig oversluiten:

  • Je wilt lagere maandlasten: het oversluiten van je huidige rentebedrag naar een lager rentebedrag kan jou veel geld schelen.
  • Je wilt je huis verbouwen: wanneer jij van plan bent je huis te verbouwen, kan je ervoor kiezen je hypotheek over te sluiten met een verhoging. Zo krijg je een hogere hypotheek waarvan jij het extra geld kunt gebruiken voor de verbouwing.
  • Je rentevaste periode loopt af: wanneer jouw rentevaste periode binnenkort stopt krijg je weer te maken met een schommelend rentepercentage. Om dit te voorkomen krijg je de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten naar misschien weer een vast of voordeliger rentepercentage.
  • Je persoonlijke situatie is veranderd: er gaan heel wat jaren over de looptijd van je hypotheek heen. In die tijd kan je persoonlijke situatie zoals je baan of gezinssamenstelling gewijzigd zijn. Door je hypotheek over te sluiten kan je je hypotheek weer helemaal aan jouw situatie aanpassen.
  • Je huis heeft overwaarde: je huis heeft overwaarde wanneer het verkoopbedrag hoger ligt dan het resterende bedrag van je hypotheek. Is dit het geval? Dan kom je in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Niet mogelijk met een onderwaterhypotheek

Misschien heb je wel al eens van dit begrip gehoord, maar nooit echt begrepen wat het betekende. Je huis staat onder water en dit is de reden waarom je hypotheek niet kan worden overgesloten. Simpel gezegd is dit het geval wanneer de waarde van je woning lager is dan de hypotheek. De hypotheek staat als het ware 'onder water'.

Let ook goed op wanneer je besluit over te stappen. Hier zitten vaak kosten aan verbonden zoals een boete. Wanneer deze boete minder is dan het voordeel van de nieuwe rente is het overstappen financieel aantrekkelijk.

Terug naar Specifieke doelgroepen