Na echtscheiding

Bij een scheiding komt veel meer kijken dan alleen het uit elkaar gaan van twee mensen. De onderlinge eigendommen moeten ook verdeeld worden, en in vele gevallen valt hier ook het huis met de hypotheek onder. Scheiden met een koopwoning kan dus grote gevolgen hebben voor het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek.

Wat te doen met de woning?

Verkopen

Wanneer het huis één eigenaar heeft kan deze in het huis blijven wonen en hoeft het niet te worden verdeeld. Dit hangt af onder welke voorwaarden twee personen zijn getrouwd. Staat het huis wel op naam van jou en je partner? Dan zullen jullie samen moeten beslissen wat jullie met het huis gaan doen. De mogelijkheden die jullie hebben zijn: het huis verkopen of een partner uitkopen. Wanneer jullie besluiten het huis te verkopen wordt de hypotheek afgelost. Het kan zijn dat er na verkoop een overwaarde of restschuld over blijft. Deze dienen jullie volgens de eigendomsverhouding onderling te verdelen.

Uitkopen

Ook is het mogelijk een ex-partner uit te kopen. De vertrekkende partner krijgt in dit geval de helft van de waarde van het koophuis. Om deze waarde te bepalen zal het huis wel getaxeerd moeten worden. De partner die in het huis blijft neemt de hypotheek volledig over. De bank zal hierbij beslissen of diegene in staat is de hypotheek op zich te nemen.

Overwaarde of restschuld

Wanneer jullie besluiten het huis te verkopen, kan het zo zijn dat jullie te maken krijgen met een overwaarde. Hier gaat dan ook de bijleenregeling van kracht. De vrijgekomen overwaarde van het huis moet binnen 3 jaar worden uitbesteed aan de aankoop van een andere woning. Wanneer je dit niet doet, krijg je geen hypotheekrenteaftrek over dit bedrag.

Wanneer het huis minder opbrengt dan de hypotheekschuld, is er sprake van een onderwaarde. Het bedrag wat nog moet worden betaald zal worden verdeeld over jullie beide. Ook wanneer er een partner in het huis blijft wonen moet de vertrekkende partner naar ratio het eigen deel van de restschuld betalen.

Hypotheek aanvragen na echtscheiding

Bij de aanvraag van een hypotheek moet je aangeven of je ooit bent gescheiden. Dit kan namelijk gevolgen hebben bij het aanvragen van een hypotheek. Zo moet je ook duidelijk vermelden of je alimentatie betaalt of ontvangt. Wanneer het hier gaat over kinderalimentatie wordt dit niet gezien als inkomen en zal het geen invloed hebben op je nieuwe hypotheek hebben. Spreken we van partneralimentatie dan zou dit nog wel eens positieve of negatieve gevolgen kunnen hebben op de hoogte van je hypotheek. Bij ontvangst van partneralimentatie wordt dit bedrag bovenop je inkomen gerekend. Andersom wordt dit van je inkomen af gehaald waardoor je hypotheek lager zou kunnen worden.

Terug naar Specifieke doelgroepen