De risico's van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een spannend proces. Je ontvangt een groot geldbedrag om je droomhuis te kunnen kopen en deze ook te voorzien van het nodige onderhoud. Echter zitten er ook een aantal risico's aan een hypotheek verbonden. Het is daarom van groot belang dat je weet tegen welke risico's je aan kunt lopen. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen waar je mee te maken kunt krijgen in de toekomst. Wij bespreken hier alle risico's zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Welke risico's kunnen voorkomen?

Als woningeigenaar kun je tegen een groot aantal risico's lopen.

  • Het meest bekende en voorkomende risico is dat je de maandlasten niet meer kunt betalen. Dit kan door diverse problemen komen. Een aantal veelvoorkomende problemen zijn werkloosheid, scheiding, overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid. Deze kunnen er allemaal voor zorgen dat de maandlasten te hoog worden.
  • Een ander groot risico is het hebben van schade aan je huis. Deze schade kan opgelopen worden door verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan brand of een auto die door een ongeluk in je gevel rijdt. Ook een storm kan ervoor zorgen dat je schade hebt aan je woning. Al deze soorten schades kunnen een heleboel geld kosten.
  • Het laatste risico is dat er een waardedaling en restschuld ontstaat bij de verkoop van je huis. Hierdoor kan het voorkomen dat je een groot bedrag nog moet betalen en zal de aankoop van een nieuw huis moeilijker worden.

Kun je een hypotheek afsluiten zonder risico's?

Helaas is het niet mogelijk om een hypotheek zonder risico's af te sluiten. Er zijn nu eenmaal een aantal risico's waar je niet aan ontkomt. Gelukkig kun je wel een groot aantal risico's voorkomen of verkleinen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bij risico's met grote gevolgen goed nadenkt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de mate van risico's beperkt en wordt het afsluiten van een hypotheek een aangenaam proces.

Terug naar Afsluiten