Hypotheekvormen

Wanneer we het hebben over hypotheekvormen bedoelen we de wijze waarop een hypotheek aflost. Met betrekking tot hypotheekvormen zijn er verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. Iedere vorm wordt hierbij gekenmerkt door zijn eigen voor- en nadelen. Zodoende kun je kiezen voor een hypotheekvorm die volledig aansluit op jouw wensen en behoeften. In dit artikel staan we nader stil bij enkele veelgebruikte hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

Kenmerkend aan een annuïteitenhypotheek is dat je gedurende de looptijd van de hypotheek iedere maand een vast brutobedrag dient te betalen. Dit bedrag is deels opgebouwd met rente en deels aflossing. Hierbij blijft het brutobedrag maandelijks hetzelfde, maar het nettobedrag zal steeds toenemen. Dit komt doordat er een steeds lager hypotheekbedrag openstaat. Aan het einde van de looptijd heb je dus je gehele hypotheek afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek dien je maandelijks een vast bedrag af te lossen. Naast het aflossen van de rente betaal je tevens rente. Het brutobedrag zal gedurende de looptijd dalen omdat er steeds minder hypotheek open staat. Zodoende wordt er ook steeds minder rente in rekening gebracht.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij deze hypotheekvorm betaal je de hypotheek niet terug. Je betaalt namelijk alleen hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Verder kun je geheel vrijwillig aflossen. Op deze manier hoef je ook minder rente te betalen. Bij een eventuele verkoop van het huis wordt de opbrengst gebruikt om de resterende hypotheekschuld in zijn geheel af te lossen.

Spaarhypotheek

Bij de spaarhypotheek los je niet af maar spaar je het totale bedrag bij elkaar. Het geld zal vast komen te staan op een geblokkeerde spaarrekening waarop je rente ontvangt. Deze rente zal gelijk zijn aan de hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd van de spaarhypotheek wordt de hypotheekschuld in één keer afbetaalt met geld dat op dat moment op de rekening staat.

Bovenstaande opsomming is slechts een klein gedeelte van hypotheekvormen die er zoal zijn.

Terug naar Oriënteren