Welke bijzondere hypotheken zijn er?

Met alle verschillende hypotheek mogelijkheden begrijpen wij dat je je soms afvraagt welke hypotheken er nu allemaal zijn? En zijn er ook bijzonderheden te vinden onder al deze verschillende soorten hypotheken? Wij willen jou helpen om de juiste hypotheek te vinden voor jouw situatie. Bekijk daarom hieronder ons overzicht van enkele bijzondere hypotheek soorten.

Senioren

Als senior kun je gebruik maken van verschillende hypotheken. Er is echter één speciale regeling. Namelijk, het recht op een aflossingsvrije hypotheek. In dit geval is er een gedeelte van je hypotheek aflossingsvrij, waardoor je de rente hiervan fiscaal af mag trekken. Bij de koop van een nieuwe woning kan dan het overige deel meenemen naar een volgende woning waardoor je maandlasten vervolgens lager blijven.

Hypotheek met inkomen uit buitenland

Wanneer je een hypotheek af gaat sluiten wordt er door hypotheek verstrekkers rekening gehouden met belastingaftrek. Verkrijg je je inkomen uit het buitenland? Dan klopt dit dus niet. Dit maakt het moeilijker om een goede hypotheeksoort te verkrijgen. Er zijn echter enkele hypotheekverleners die hier geen problemen mee hebben, mits het inkomen in euro’s wordt uitbetaald. Wanneer je onderzoek gaat doen naar de juiste hypotheekverstrekker is het dus verstandig hier rekening mee te houden. 

Verschillende starters hypotheken

Om starters te helpen en ondersteunen bij hun eerste koop zijn er verschillende starters hypotheken op de markt gezet. Deze hypotheken kunnen je financieel voordeel opleveren en helpen je om een wat groter budget te verkrijgen.

Startersleningen

De starterslening is een hypotheeksoort speciaal om starters wat extra ruimte te geven. Bij een starterslening hoef je namelijk de eerste 3 jaar geen rente en aflossing terug te betalen aan je hypotheekverstrekker. Én om het nog beter te maken, je maandlasten worden zelfs pas ná die 3 maanden berekent. Mocht jouw situatie dus veranderen in deze jaren, dan houdt de hypotheekverstrekker hier rekening mee.

Duokoop

Middels duokoop kun je een duurdere woning kopen dan je in een normaal geval zou kunnen. Deze hypotheeksoort laat je namelijk een huis kopen en de grond pachten. De grond kun je dan later kopen wanneer jij daar zelf aan toe bent. 

Koopgarant

Deze hypotheeksoort is enkel voor nieuwbouw woningen of voormalige huurwoningen. Bij koopgarant krijg je namelijk korting op de totale koopprijs. Samen met de verkoper wordt er een percentage afgesproken dat de verkoper ontvangt wanneer de koper het huis weer verkoopt.

Dit zijn de meest voorkomende bijzondere hypotheeksoorten binnen Nederland. Heb je een normale situatie met een vast inkomen? In dat geval kun je rustig naar een normale hypotheek kijken en zullen er weinig bijzonderheden voorkomen.

Terug naar Oriënteren