Particulieren

Kan jij wegens financiële redenen geen lening bij de bank aanvragen? Dan is particulier lenen misschien een handig alternatief voor jou. Wat particulier lenen precies inhoudt lees je hier.

Wat is een particuliere hypotheek?

Het geld lenen van een familielid, vriend of kennis zonder tussenkomst van een financiële organisatie wordt gezien als een particuliere lening / hypotheek. Je BKR-registratie zal buiten beschouwing worden gelaten. Een particuliere lening is dus ideaal voor mensen die niet in aanmerking komen voor een lening via de bank of een andere financiële instelling. Doordat er geen toezicht wordt gehouden op of iemand zo'n lening wel kan veroorloven is er wel een gevaar dat er meer wordt geleend dan verantwoord is.

De mogelijkheden bij een particuliere lening

Een particuliere lening wordt vaak afgesloten tussen twee partijen die elkaar kennen. Dit kan familie zijn maar ook goede vrienden die elkaar willen helpen. Maar het is tegenwoordig ook mogelijk om geld van een onbekende te lenen. Op het internet is een groot aanbod van advertenties waarbij je geld kan lenen van een particulier. Wanneer je besluit om een particuliere lening af te sluiten met een onbekende, is het verstandig om alles in de vorm van een overeenkomst vast te leggen. Hiermee voorkom je mogelijke problemen en heb je duidelijke afspraken.

Vastleggen van een leenovereenkomst

Er zijn altijd risico's verbonden aan het lenen van een particulier. Bij het opstellen van een leenovereenkomst worden afspraken en regels vastgelegd waar beide partijen mee akkoord gaan. Hiermee worden de mogelijke risico's verminderd. Het is belangrijk om de volgende punten in je leenovereenkomst te hebben staan:

  • Gegevens van beide partijen
  • Het leenbedrag
  • Rentepercentage over het te lenen bedrag
  • Wijze van terugbetaling
  • Duur van de lening
  • Gevolg van betalingsachterstand
  • Voorwaarden bij een vervroegde aflossing

Gunstig voor de ontvanger

Bij het afsluiten van een hypotheek bij de bank moet je rekening houden met een maximaal bedrag. Bij deze berekening worden je inkomsten en lasten bekeken waar aan de hand van deze bedragen een maximum bedrag wordt opgesteld wat jij mag en kunt lenen. Wanneer je ervoor kiest om particulier te lenen hoef je niet rekening te houden met dit maximum bedrag. Wel is het verstandig om niet meer te lenen dan dat je financieel aan kan. Doordat je bij een particuliere lening ook recht hebt op een renteaftrek houd je geld over om te besteden aan je nieuwe woning.

Het voordeel van de geldverstrekker

Voor beide partijen wordt het aantrekkelijk gemaakt om particulier te lenen of geld te verstrekken. De geldverstrekker krijgt een veel hogere rente dan wanneer hij het geld op een spaarrekening verzamelt. Ook hoeft er geen belasting te worden betaald over de te ontvangen rente waardoor het financieel aantrekkelijk wordt om je geld uit te lenen.

Terug naar Specifieke doelgroepen