Doorstromers

Ben jij van plan een hypotheek af te sluiten voor een volgend koophuis? Je hebt al een huis maar wilt deze verkopen om een nieuwe woning te kopen? Dan behoor je tot de doorstromers. Zo zijn er een aantal zaken waar je als doorstromer rekening mee moet houden. Wanneer jij al een hypotheek hebt gehad, heeft dit namelijk invloed op een mogelijke nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning.

Woning verkopen met overwaarde

Bij het verkopen van je huidige huis kan het zo zijn dat er sprake is van een overwaarde. Dit houdt in dat jouw hypotheek lager is dan de waarde van je woning waardoor je er een bedrag aan over houdt. Wanneer je van plan bent te verhuizen in en nieuwe koopwoning, dan dien je deze overwaarde hieraan uit te besteden. Wanneer je de overwaarde nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning maar het huis is nog niet verkocht, kan je een overbruggingskrediet aanvragen. Op deze manier hoef je niet te wachten tot je huidige woning is verkocht en maak je gebruik van een lening om je nieuwe woning al aan te schaffen.

Belangrijke zaken om rekening mee te houden

  • Bijleenregeling

In sommige gevallen kan het zo zijn dat je oude woning meer oplevert dan je nieuwe woning. Dan krijg je als doorstromer te maken met de bijleenregeling. Wanneer je de overwaarde van je oude woning gebruikt bij de koop van een nieuw huis binnen drie jaar, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Doe je dit niet en sluit je een nieuwe hypotheek af voor het volledige bedrag, dan krijg je over het bedrag ter grote van je overwaarde geen hypotheekrenteaftrek.

  • Restschuld

Wanneer de verkoop van je huis minder heeft opgeleverd dan je hypotheek en je deze dus niet volledig kunt aflossen, is er sprake van restschuld. Het is in vele gevallen mogelijk om voor deze restschuld een aanvullende hypotheek te krijgen. Wel is het zo dat je de rente over het restschuldfinancieringsbedrag niet meer kant aftrekken bij de belasting. Of je in aanmerking komt voor deze aanvullende hypotheek hangt af van het inkomen. Het bedrag van de aanvullende hypotheek moet namelijk binnen een korten periode (meestal 15 jaar) moeten worden afgelost waardoor de maandelijkse kosten hoger kunnen oplopen.

  • Verzekering

Je lopende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of woonlastenverzekering, hoeven niet opnieuw te worden afgesloten. Wanneer je tijdig met bewijs van de afgesloten verzekeringen bij de geldverstrekker komt kunnen deze weer worden gekoppeld aan je nieuwe hypotheek.

Terug naar Specifieke doelgroepen