Nationale Hypotheek Garantie

Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bied jouw geldverstrekker zekerheid omtrent jouw hypotheekschuld en dat deze ook daadwerkelijk terugbetaald zal worden. Indien je jouw hypotheek niet langer kunt voldoen door toedoen van zaken zoals een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of overlijden, biedt NHG de helpende hand. In dit artikel kom je meer te weten over de Nationale Hypotheek Garantie.

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

Bij de Nationale Hypotheek Garantie hebben ze het streven naar zoveel mogelijk woningbehoud. Indien dit écht niet langer mogelijk is, zal de Nationale Hypotheek Garantie, voorwaardelijk, zorg dragen voor de restschuld. In ruil voor deze vorm van zekerheid betaal je wel eenmalige kosten maar hoef je minder hypotheekrente af te staan. De NHG grens is sinds 2017 gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Je kunt gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie zodra je besluit om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een woning of wanneer je in het bezit bent van een eigen woning en deze wenst te gaan verbouwen. In dit geval dient er dus sprake te zijn van een kwaliteitsverbetering.  Een hypotheek aanvragen met NHG is mogelijk middels je geldverstrekker of zelfs tussenpersoon. Deze beoordeelt voor jou of je voldoet aan de voorwaarden van de stichting achter NHG (Stichting Waarborgfonds Eigen Woning). Deze voorwaarden veranderen jaarlijks en hebben onder andere betrekking op de maximale hypotheek, energiebesparende maatregelen en taxatierapporten.

Overlijdensrisicoverzekering

Sinds 2018 is de voorwaarde met betrekking tot de overlijdensrisicoverzekering en het gedeelte van de hypotheek dat boven de 80% van de marktwaarde van de woning uitkomt, dient afgedekt te worden met een overlijdensrisicoverzekering, komen te vervallen. Echter kan jouw hypotheekadviseur ten alle tijden adviseren om toch een bepaald bedrag te verzekeren. Dit om de financiële druk op nabestaanden te kunnen verminderen. Bij een hypotheek in combinatie met NHG eisen diverse geldverstrekkers hoe dan ook een overlijdensrisicoverzekering.

Terug naar Oriënteren