De werkwijze voor een hypotheek af te sluiten

Heb jij net een huis gekocht? Dan is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Omdat dit geen dagelijkse bezigheid is, zul je dit zorgvuldig moeten doen zodat je zeker weet dat je voor de komende jaren een passende hypotheek hebt. Gelukkig is er een duidelijk stappenplan om een hypotheek af te sluiten en met de hulp van een hypotheekadviseur, word je gemakkelijk door het proces begeleidt.

Kennismaking met de adviseur

Als eerste komt de belangrijkste stap in dit proces. Je gaat kennismaken met de hypotheekadviseur. In dit gesprek worden een aantal aspecten besproken. Dit zijn onder andere je wensen en eisen maar ook de eventuele risico's, rentes en het aflossingsbedrag per maand dat je graag wilt aflossen. Hierdoor kan er op een vertrouwde en vakkundige wijze een goed advies gegeven worden die aansluit op jouw situatie. De adviseur zal hierna op zoek gaan naar een passende hypotheek.

Het adviesgesprek

Na het kennismakingsgesprek gaat de adviseur aan de slag en op zoek naar een aantal hypotheken die aansluiten op je persoonlijke situatie. Dit kan alleen als er tijdens de kennismaking een aantal belangrijke punten zijn besproken. Er worden gegevens verzameld en hiermee worden een aantal goede opties gevonden. Hierna zal het adviesgesprek plaatsvinden. In dit gesprek wordt het klantprofiel compleet gemaakt. In dit klantprofiel staan onder andere de kennis, ervaring, risicobereidheid, financiële situatie en doelstelling van de klant. Daarnaast worden er diverse hypotheekverstrekkers besproken en krijg je advies over de diverse passende hypotheken. Daarnaast worden ook verzekeringen besproken en wordt er een berekening gedaan naar de toekomstige hypotheeklasten. Op deze manier ben je goed geïnformeerd. Het adviesgesprek kan op kantoor, telefonisch of thuis uitgevoerd worden.

Kijken naar het renteaanbod

Na het adviesgesprek is het tijd om te kijken naar de dienstverlening van de adviseur. Zodra jij akkoord gaat met verdere dienstverlening zul je een contract moeten teken. Op deze manier bevestig je de opdracht en heeft de hypotheekadviseur groen licht om een hypotheekofferte aan te vragen. Natuurlijk geef jij hierbij aan welke hypotheek je het liefste aan wilt gaan.
Tijdens de aanvraag zal er ook een taxatierapport bijgevoegd moeten worden. Dit kun je zelf aan een makelaar vragen. Heb je hier geen tijd voor? Dan kan de adviseur dit ook in jouw naam doen. Hierna zal de adviseur het rapport compleet maken waarin je klantprofiel staat en de omschrijving van de gewenste hypotheek.

De bank zal dan een hypotheekofferte aanleveren. Deze offerte heeft een bindende rente. De hypotheekverstrekker is dan verplicht om deze rente aan te bieden. Jij hebt dan twee weken de tijd om het aanbod te ontbinden. In de offerte wordt omschreven wat de hypotheekvorm is, wat het hypotheekbedrag is, de rente en of er een rentevaste periode is afgesproken. Daarnaast kun je ook de hypotheekvoorwaarden in deze offerte terugvinden. Hierna ga je de offerte compleet maken door diverse stukken toe te voegen. Dit zijn onder andere een kopie van je legitimatiebewijs, werkgeversverklaring en loonstroken.

De definitieve hypotheekofferte

Nadat er gekeken is naar het renteaanbod en de nodige stukken toegevoegd zijn, zal er een definitieve hypotheekofferte aangeboden worden. Deze wordt altijd eerst nog even gecontroleerd door de hypotheekadviseur. Hierna zal de hypotheekverstrekker alles nog een keer controleren en wordt er een definitieve hypotheekofferte uitgebracht. Is deze voor jou positief? Dan kun je de offerte ondertekenen en ben je in het bezit van een hypotheek. Hierna kun je naar de notaris gaan.

Als laatste: passering bij de notaris

Zodra jij een afspraak hebt gemaakt bij de notaris zal de hypotheekverstrekker worden geïnformeerd. De hypotheekverstrekker zal hierdoor het bedrag overmaken naar de derdenrekening van de notaris. Bij de notaris ontvang je een specificatie van de kosten en geldstromen die bij je hypotheekakte horen. Jij zal bij de notaris hierna de hypotheekakte ondertekenen en ben je officieel in het bezit van een hypotheek.

Terug naar Afsluiten