Aanpassen van de hypotheek

Een hypotheek is een lening die je voor een langere periode afsluit. Meestal is dit voor 30 jaar. Ben je al in het bezit van een hypotheek? Dan kan het voorkomen dat je een extra hypotheek nodig hebt of juist merkt dat je huidige hypotheek niet meer aansluit op je situatie. Het is dan handig om te weten dat je jouw hypotheek ook kunt aanpassen. Er zijn tegenwoordig gelukkig een aantal verschillende aanpassingen die je kunt maken. Lees hier welke aanpassingen dit zijn.

Lagere hypotheeklasten

Het kan voorkomen dat je teveel betaald voor je hypotheek. Na een aantal jaren wil je graag de hypotheeklasten lager hebben. Dit kun je op diverse manieren regelen. Na je rentevaste periode kun je namelijk bij je bank of bij een andere bank een nieuwe rentevaste periode kiezen. Hoe je jouw hypotheek kunt aanpassen en hoe dit in zijn werk gaat, leggen we hier uit.

Een lagere rente bij je eigen bank

Je kunt op verschillende manieren je hypotheeklasten verlagen bij je eigen bank. Welke optie het meest geschikt is voor jou, hangt af van de hypotheekvorm die je hebt. Daarnaast moet je ook kijken naar de rentevaste periode die je nog hebt. Je kunt bij jouw bank op diverse manieren een lagere rente krijgen. Het aanpassen van je hypotheek doe je door:

 • Over te stappen naar de huidige lagere rente. Dit doe je door je rentevaste periode open te breken. Let wel op dat je een boete moet betalen voor het openbreken.
 • Extra premie te storten. Dit is alleen mogelijk wanneer je een spaarhypotheek hebt.
 • Rentemiddelen. Voor rentemiddelen betaal je ook een boete die wordt uitgesmeerd over een nieuwe rentevaste periode.
 • Rente aan laten passen aan de woningwaarde of na een aflossing.
 • Extra af te lossen. Is je huis meer waard dan je hypotheekschuld? Dan kun je vaak de hypotheekrente omlaag halen door extra geld af te lossen.
 • Het aanvragen van de NHG. Is je hypotheekbedrag lager dan 290.000 euro? Dan kun je de Nationale Hypotheek Garantie aanvragen.

Overstappen naar een andere bank

Zit je bij een duurdere bank en wil je graag je hypotheek aanpassen? Dan kan het verstandig zijn om een lagere hypotheekrente te krijgen door over te stappen naar een andere bank. Let wel op dat je hier een aantal extra kosten door maakt. Houdt er dus rekening mee dat je bij het aanpassen van je hypotheek altijd de kosten afweegt tegen de voordelen.

Hypotheek aanpassen aan je situatie

Je sluit normaliter een hypotheek af omdat je voor een langere periode op dezelfde plek wilt blijven wonen. Het kan echter voorkomen dat er in de tussentijd het een en ander gebeurt waardoor je situatie verandert. Hierdoor kan het voorkomen dat je jouw hypotheek moet aanpassen. Denk maar eens aan het verhuizen, het doorlopen van een scheiding of het overlijden van je partner. Het is dan goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Het aanpassen van een hypotheek is verstandig wanneer:

 • Je gaat verhuizen.
 • Je partner komt te overlijden.
 • Je gaat verbouwen.
 • Je rentevaste periode afloopt.
 • He hypotheekcontract eindigt.
 • Of wanneer je gaat scheiden.
Terug naar Afsluiten