Hypotheekrente en de aftrek

De hypotheekrente die je over de schuld moet betalen is het grootste deel van de maandelijkse lasten van een hypotheek. Het andere deel van de maandelijkse lasten zijn de aflossingen. Samen zijn de aflossingen en de rente de maandlast. Wanneer de hypotheekrente op een lager niveau is dan betaal je iedere maand minder dan wanneer de hypotheekrente hoog is. Je kunt om die reden een minder hoge hypotheek krijgen als de hypotheekrente hoog is. Dit is de reden waarom mensen wachten op een lagere hypotheekrente om een woning te kopen. Het is dan voordeliger om een woning te kopen met een hypotheek.

Variabel of vast?

De hypotheekrente is te kiezen als variabel of je kunt een vaste periode selecteren. Bij een vaste hypotheekrente blijft de hypotheekrente op een gelijk percentage voor een vaste periode, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. De hypotheekrente kan bij een variabele hypotheekrente elke maand op een andere hoogte zijn.

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

De afgedragen hypotheekrente over een lening voor een woning is aftrekbaar van de belasting. Aftrekken kan enkel indien de hypotheek gebruikt wordt voor aankoop, verbeteren of onderhouden van het eigen huis. Voor het aftrekken van de hypotheekrente zijn er regels vastgesteld door de overheid. Drie van deze regels zijn de volgende:
– Je woont zelf in de woning waar de lening voor aangevraagd is
– De lening heeft de aankoop, verbeteren of onderhouden van het eigen huis als doel.
– De hypotheek wordt annuïtair afbetaald in 30 jaar.

Dertig jaar is de maximale lengte van een hypotheek om het af te trekken. De hypotheekrente mag daarna niet meer afgetrokken worden van de belasting. De hypotheekrente is alleen af te trekken bij een annuïteiten en lineaire hypotheek. Als er geen aflossingen zijn of een gedeelte wordt afbetaald dan kun je de hypotheekrente over dit bedrag wat niet wordt afbetaald niet aftrekken.

Delen met velen!

Feed

https://www.hypotheken-lenen.nl / Hypotheekrente en de aftrek