Onderhandse lening

Als eerste, wat is een onderhandse lening? Met een onderhandse lening bedoelen we een lening die iemand afsluit met bijvoorbeeld familie of vrienden. Hier komt geen bank aan te pas en onderling worden de voorwaarden van de krediet onderhandelt. Hierbij kun je denken aan de hoogte van de rente en de termijn waarbinnen de onderhandse lening moet worden afgelost.

Waarom een onderhandse lening?

Een onderhandse lening wordt vaak gebruikt bij het financieren van een woning of nieuw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld als iemand geen geld van de bank kan lenen. Daarnaast is het ook mogelijk dat ouders in de toekomst van hun kind wil investeren door een studielening of lening van een woning te geven.

Bij een onderhandse lening kun je ook denken aan enkele voordelen zoals een lage of geen rente, niet openbaar, geen BKR controle en (altijd) goede voorwaarden.

Contract bij een onderhandse lening

Wanneer je geld gaat lenen is het belangrijk dat je goede afspraken maakt en schriftelijk in een leningovereenkomst vast legt. Ongeacht bij wie je een onderhandse lening aangaat, er kan namelijk altijd een ruzie ontstaan. Online staan genoeg voorbeeldcontracten die je zo kunt downloaden en samen kunt invullen. Stel je liever zelf een contract vast? Dan zijn dit de punten die er niet in mogen ontbreken:

  • Datum
  • Naam, adres geldnemer
  • Naam, adres geldgever
  • Leenbedrag in cijfers en letters
  • Doel van de lening
  • Terugbetalingstermijn
  • Rentepercentage
  • Handtekening van beide patijen

De Belastingdienst en de onderhandse lening

Je mag een onderhandse lening niet verzwijgen voor de Belastingdienst. Je moet de onderhandse lening aanmelden bij de Belastingdienst. Dit is niet moeilijk, je geeft dit namelijk eenvoudig aan bij de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Het bedrag wordt vervolgens opgeteld bij je eigen vermogen. 

Het hangt van het doel van je onderhandse lening af of je rente fiscaal aftrekbaar is. Gebruik je het geld namelijk voor een vakantie of nieuwe auto, dan geldt geen renteaftrek. Gebruik je het geld van de onderhandse lening voor de aankoop van een woning in het buitenland, dan kun je het krediet omzetten in een hypotheek. Vervolgens kom je in aanmerking voor een renteaftrek in box 1 van het belastingstelsel.

Terug naar Oriënteren