Geld; Risico bij het lenen van geld

maart 13th, 2017

In geval van geldnood tijdens de verbouwing, of andere grote aankopen, kan het zijn dat je geld moet lenen. Niet iedereen heeft een kennis of familielid die een groot bedrag over heeft om jou te helpen. In nood maken mensen de raarste sprongen. Het klinkt verstandig om in nood “snel een lening aan te vragen”. Is dat wel handig? Wat zijn de risico’s?

Een lening aanvragen

Bij het aanvragen van een lening komt er heel veel erbij kijken. In de meeste TV reclames hoor je verhalen dat iemand in nood een geldbedrag moest lenen. Gelukkig kon dat snel en met een lage rente afgelost worden. In de praktijk is het lastiger en kost het meer tijd om het geleende bedrag terug te betalen. Reclame zeggen het niet voor niets: Geld lenen kost geld! In praktijk betekent dit dat je het gehele bedrag (plus rente) terugbetaald over een bepaalde periode. Het extra bedrag is vaak een maandelijks bedrag, gebaseerd op het rentebedrag en het totale leenbedrag. In principe betaal je dus je lening af, maar ook de rente. Wees altijd op uw hoede bij het lenen van geld. Leen altijd bij een officiële instantie. Zij hebben de zaakjes goed op orde en zijn duidelijk over het rentebedrag en de termijnen. Er zijn namelijk verschillende leningen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Studentenlening: Bij een studentenlening leen je als het waren geld in de “studententijd”, de periode tussen 18 en 25. Het voordeel van een studentenlening is dat de meeste instanties de lening uit te spreiden naar de lange termijn. Als de student een full-time baan heeft, gaat de aflossing pas van start. Het is gebruikelijk dat de lener 25 jaar mag doen om de lening terug te betalen.
  • Persoonlijke lening: Hierbij krijg je een eenmalige lening waarbij er afspraken worden gemaakt hoelang het gaat duren om de lening terug te betalen. Tevens wordt er van tevoren bepaald hoeveel rente de lener per maand gaat betalen

Familielening

In uitzonderlijke gevallen kan je geld lenen van een familielid. Natuurlijk moet die familielid wel genoeg hebben, maar in het is mogelijk om om hulp te vragen bij familie. Er zit echter wel risico aan het lenen van geld bij een familielid. Indien je niet het bedrag (op tijd) terugbetaald, kan er zomaar een incassobureau voor je deur staan. Dit wil je natuurlijk niet hebben!

Risico

Er is altijd een risico bij het lenen van geld, zowel bij familie, als bij instanties. Onthoud goed: Geld lenen kost geld! Heb altijd een plan voor ogen om het geld terug te betalen. Het hebben van schulden is niet wenselijk en kan lange termijn gevolgen hebben voor u en uw naasten.

Delen met velen!

Categorieën: Geld lenen

Leave a comment

Feed

http://www.hypotheken-lenen.nl / Geld; Risico bij het lenen van geld